Josep Nicolau Balaguer

El canó de Llorito

1932, el salt definitiu a l’èlit nacional

L’any 1932 Nicolau fa el salt definitiu a l’elit nacional i és considerat un dels homes més important del pilot. Els seus èxits apunten directament al Tour de França. La insularitat i el patrocini seran punts febles als quals caldrà resoldre per assolir aquest nou repte.

13 de febrer de 1932, Mallorca
Josep Nicolau, el canó de Llorito
13 de febrer de 1932, Mallorca

Nicolau a la Volta Alemanya?

El mes de febrer la premsa catalana i la local parlen de la carta que rep Nicolau de Mariano Cañardo perquè formi part del combinat que participarà en la pròxima Volta a Alemanya al maig. Cañardo —li explica a la carta— vol que formi part del seu equip, entre altres corredors, i li demana permís per poder negociar les condicions econòmiques per assistir a aquesta gran cita. Com no pot ser d’altra manera, Nicolau hi dona el vistiplau i espera notícies del corredor d’Olite.

28 de febrer de 1932, Mallorca
28 de febrer de 1932, Mallorca

Les polèmiques apostes mútues al ciclisme

Miquel Jaume Panxó, conjuntament amb altres ciclistes com Nicolau, participen en la cursa del velòdrom del cap Blanc, desautoritzada per l’UVE. Les desavinences entre la federació del moment, l’UVE, i els clubs es fa més que evident el 28 de febrer al velòdrom de Llucmajor: en primer lloc, per manca d’autorització, i, en segon lloc, per haver posat damunt la taula les apostes mútues, permeses només en altres esports a l’illa.

27 i 28 de març de 1932, Mallorca
Josep Nicolau, el canó de Llorito
27 i 28 de març de 1932, Mallorca

Triomf absolut a una singular II Volta a Mallorca

Després de la polèmica primera etapa de la II Volta, en la qual Flaquer pateix una agressió que el fa perdre la possibilitat de disputar la victòria a Nicolau, l’afició artanenca li ha jurat a Nicolau, que pateix una brutal agressió, quan des del públic li llencen una branca de figuera amb la intenció de fer-lo caure. Finalment, Nicolau s’emporta la victòria a la classificació general.

3 de juny de 1932, velòdrom de Tirador
Josep Nicolau, el canó de Llorito
3 de juny de 1932, velòdrom de Tirador

L’enllumenat arriba a Tirador

Un altre factor a tenir en compte és l’electrificació i l’enllumenat de Tirador: el matx entre Nicolau i Flaquer de dia 11 de juny és la primera cursa de la temporada nocturna, tot un esdeveniment a Ciutat. La temporada de curses nocturnes amplia per complet el programa, ja que pot iniciar l’horabaixa amb curses de principiants i deixar les grans curses per al vespre.

5 de setembre 1932, Tortosa
Josep Nicolau, el canó de Llorito
5 de setembre 1932, Tortosa

Accident greu a la quarta etapa de la Volta a Catalunya

Accident de Nicolau a la segona etapa entre Reus i Tortosa a la XIV Volta a Catalunya. Després de la caiguda les ferides són tan profundes que és traslladat a l’ambulància per fer-li les primeres cures. Malgrat tot, a base d’esforç i amor propi aconsegueix acabar la cursa.

18 de desembre 1932, velòdrom de Tirador
Josep Nicolau, el canó de Llorito
18 de desembre 1932, velòdrom de Tirador

La resurrecció de Nicolau

Amb només quatre entrenaments, després de més de vint dies d’hospitalització i d’inactivitat, i amb quatre entrenaments Nicolau disputa el Campionat de Balears de fons en carretera, el de 18 de novembre de 1932, on aconsegueix la victòria d’una manera brillant. Nicolau és fotografiat amb el batle republicà, l’andritxol Bernat Nofre Roca, a Tirador.