Josep Nicolau Balaguer

El canó de Llorito

1928, els inicis al món del ciclisme

Superats els vint anys, juntament amb altres companys lloritans, Nicolau decideix iniciar-se al món de ciclisme. Malgrat tractar-se d’un principiant signa actuacions força destacades i demostra un enorme potencial, tant en proves a la pista com a la carretera.

2 de març de 1928, Lloret de Vistalegre
Josep Nicolau, el canó de Llorito
2 de març de 1928, Lloret de Vistalegre

Nicolau i els seus inicis al ciclisme

Josep Nicolau, juntament amb altres lloritans s’ha iniciat al món del ciclisme. Ara mateix és l’esport de masses i el sedueix la idea de competir de forma oficial. El seu objectiu és fer-ho aquest mateix any, segurament a les curses patronals que es duran a terme a l’agost.

5 d'agost de 1928, Lloret de Vistalegre
5 d'agost de 1928, Lloret de Vistalegre

Curses ciclistes per les festes patronals

La prova que catapulta i engega la seva trajectòria, és el 5 d’agost de 1928 al cos de Son Gelabert amb la disputa de les curses ciclistes per les festes patronals. Les curses comptem amb la participació de Mateu Gual, de Sant Joan, els algaidins Rafel Pou i Pedro Oliver i Josep Nicolau. El dia de la prova, Miquel Amengual Martorell, que aleshores treballa al rotatiu de La Última Hora, veient l’esprint entre Gual i Nicolau, queda gratament sorprès. La fascinació és tal, que de seguida s’adona del potencial que amaga el jove talent i li proposa partir cap a Ciutat, per debutar a Tirador, la catedral del ciclisme.