Josep Nicolau Balaguer

El canó de Llorito

1930, el moment de la confirmació

En només tres temporades Nicolau es confirma com un dels ciclistes de moda del pilot balear. Els resultats i sobretot la projecció que acredita li auguren un futur esplendorós. A més, l’ambició de Nicolau no té límits i comença a fixar-se en proves del calendari nacional.

1930, Palma
Josep Nicolau, el canó de Llorito
1930, Palma

La Casa Darder, clau a la trajectòria de Nicolau

La Casa Darder és un dels principals promotors i patrocinadors del ciclisme illenc. Els germans Antoni i Pere Darder són un dels principals constructors de bicicletes de Mallorca. Cal destacar que proveeixen de bicicletes a Nicolau al llarg de la seva carrera esportiva. La Casa Darder, estava situada a l’avinguda d’Alexandre Rosselló núm. 34.

1930, Barcelona
Josep Nicolau, el canó de Llorito
1930, Barcelona

L'amistat propera amb Mariano Cañardo

Mariano Cañardo i Lacasta (Olite, Navarra, 5 de febrer de 1906 – Barcelona, 20 de juny de 1987), fou un gran amic de Josep Nicolau i dominador d’aquest esport al llarg de l’època. Cañardo fou un ciclista professional, considerat un dels millors ciclistes catalans de la història. El seu rècord de 7 Voltes a Catalunya encara no ha estat superat. Fou conegut amb el sobrenom del català d’Olite.

1930, Palma
Josep Nicolau, el canó de Llorito
1930, Palma

Ca na Maria des Cego i el seu lligam amb el ciclisme

Ca na Maria des Cego fou un establiment de teixits i de confeccions que es va fundar en el decenni de 1860 a Palma. Al principi estava ubicat a la plaça Marquès del Palmer, però en la dècada de 1900 es va traslladar al carrer Colon, així com mostra aquesta fotografia. A principi del segle xxi el local es va reformar completament i actualment és una franquicia de Benetton

9 d'octubre de 1930, Pobla Llarga
Josep Nicolau, el canó de Llorito
9 d'octubre de 1930, Pobla Llarga

Triomf a la 3a etapa de la II Volta a Llevant

La consagració de Nicolau a la Volta a Llevant arriba en la tercera etapa, entre Alcoi i la Pobla Llarga (155 km). El ciclista llorità aconsegueix l’anhelada victòria superant en l’esprint García Telmo i Josep Maria Sans, segon i tercer, respectivament. El triomf marca una fita en la seva trajectòria i també en el ciclisme illenc. Nicolau es converteix així en el primer ciclista balear a guanyar una etapa en una volta a la Península.

14 d'octubre de 1930, València
Josep Nicolau, el canó de Llorito
14 d'octubre de 1930, València

Nova victòria a la darrera etapa de la II Volta a Llevant

Victòria de Nicolau en la darrera etapa, entre Vinaròs i València (160 km). El recorregut, gairebé sense dificultats, anticipa un final a l’esprint. Al final de l’etapa es forma un grup capdavanter nombrós, amb Cañardo, Sans, Escuriet, Ballester, Flaquer i Nicolau, entre d’altres. Són els homes escollits per jugar-se el triomf parcial. Finalment, el ciclista llorità imposa la seva velocitat per sumar el seu segon triomf, després de superar Sans i Cañardo.